Mooie afsluiting van de Michaelsmarkt

Stichting Razem De Bilt was van 13 tot 18 september met 14 personen present op de 41e Michaelsmarkt in Mieścisko. Voor  het 22e jaar op rij werden in De Bilt ingezamelde spullen voor een goed doel in de gemeente Mieścisko verkocht. Ditmaal was er geld voor de renovatie van het buurthuis in het gehucht Płąskowo en voor speelgoed op de kleuterschool.

De Michaelsmarkt en het Oogstdankfeest is met ingang van dit jaar losgekoppeld. Het Oogstdankfeest, medio augustus,  vindt ieder jaar plaats in een andere woonkern. De Michaelsmarkt wordt in september gehouden op het stadion in Mieścisko. Het accent zal liggen op de lokale kunstnijverheid  en creativiteit. Razem zal op een van deze festijnen aanwezig zijn met een informatiestand over De Bilt en Nederland.
Voor meer foto’s zie hier.                                     

De vrijwilligers van Razem kwamen vrijdagmiddag rond 5 uur aan bij het gemeentehuis van Mieścisko en werden daar hartelijk ontvangen door de gastgezinnen, voor sommigen een weerzien en voor anderen een kennismaking. ’s Avonds was er genoeg tijd om bij te praten, al dan niet ondersteund door een vertaal-app.

Voor buurthuis van Miłosławice

Zaterdag werden enkele van de 22 woorkernen bezocht. De ‘dorpshoofden’ ontvingen ons in hun buurthuis en vertelden iets over hun woonkern. In Miłosławice werden we getrakteerd op koffie en gebak,  in Jaroszewo Pierwsze bezochten we ook het klein kerkje daar.

 

Budziejewo

 

In Budziejewko zagen we de zwerfsteen waarop volgens een legende in de 10e eeuw de H. Adalbert gepreekt zou hebben. In Budziejewo kregen we een rondleiding in het prachtig gerestaureerde, laat-klassieke landhuis Róża Poraja dat gebruikt wordt voor bruiloften, conferenties en concerten. Daarna maakten we nog een rijtoer in een huifkar, getrokken door echte Friese volbloedpaarden.

’s Avonds was er in Podlesie Wysokie een maaltijd voor de Nederlanders en hun gastgezinnen, waarbij ook een delegatie van de gemeente Mieścisko aanwezig was. We maakten kennis met de eind 2018 gekozen burgemeester van Mieścisko, Przemysław Renn die in een korte toespraak benadrukte de samenwerking met De Bilt belangrijk te vinden en vol vertrouwen te zijn voor de toekomst. Hij bedankte de vrijwilligers en het bestuur voor hun inzet.De Michaelsmarkt was op zondag. Bij het verkopen werden we, zoals ieder jaar, geholpen door een vast groepje enthousiaste inwoners van Mieścisko. Nog voordat alle spullen uitgepakt waren, dromde er al een enorme groep kooplustigen rond de tenten. Alles werd verkocht.

Maandag was een vrije dag die we met ons allen in Poznań doorbrachten. Voor de ‘nieuwelingen’ werd een wandeling door het stadscentrum georganiseerd.

Dinsdag werd in een overleg tussen het bestuur van Razem en de gemeente Mieścisko gebrainstormd over de vorm van de toekomstige samenwerking.Vervolgens was er een bezoek aan de kleuterschool waar we door de kleuters werden toegezongen. Omdat een deel van de kleuterschool onlangs naar een nieuwe locatie verhuisd was, werd een deel van de marktopbrengst voor de aanschaf van speelgoed op die locatie bestemd.

De rest van de dag werd doorgebracht in de regio met o.a. een bezoek aan een uitzichtpunt bij het meer van Chodzieź en een alpaca-farm in Margonin. In Mieścisko werd nog een bezoek gebracht aan de parochiekerk waar pastoor Panasiuk uitleg gaf over de nagenoeg voltooide restauratie.

 

 

In het Dom Kultury van Mieścisko spraken Edwin Plug (Voorzitter van Stichting Vierstee 2.0)  en Jarek Małecki (directeur van het Dom Kultur) over mogelijkheden tot samenwerking.

Op woensdag, de vertrekdag, werd in de raadszaal afscheid genomen. De ervaringen van dit bezoek werden uitgewisseld. De opbrengst van de markt werd bekend gemaakt en overhandigd aan het dorpshoofd van Płąskowo.

Na het maken van een groepsfoto op de trappen van het gemeentehuis vertrok ieder weer naar huis, een mooie ervaring rijker.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.