In het spoor van de Poolse bevrijders

Bilthoven – Op donderdag 20 augustus vertoont Bibliotheek Idea Bilthoven om 14.30 uur de documentaire: In het spoor van de Poolse bevrijders. Deze documentaire vertelt het verhaal van de tienduizenden Poolse soldaten die in de Tweede Wereldoorlog hebben gestreden. Hun motto was ‘voor uw en onze vrijheid’. 75 jaar geleden bevrijdden zij grote delen van ons land. Ze koesterden de hoop hun eigen vaderland ook te kunnen bevrijden, maar kwamen bedrogen uit. Velen leefden, vaak tot hun dood, in ballingschap in verschillende landen van West-Europa.

 

Hanka Vossen geeft een inleiding bij de documentaire en gaat daarbij ook in  op de grote bijdrage die Poolse soldaten hebben geleverd bij de bevrijding van Nederland en Europa alsook bij de verdediging van Engeland. Na afloop is er ruimte om vragen te stellen. De documentaire is onderdeel van de drie Vrijheidscafé’s die de bibliotheek organiseert in het kader van 75 jaar vrijheid. Rondom 4 en 5 mei was het vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk de geplande activiteiten rondom 4 en 5 mei door te laten gaan. De komende periode vinden er bij Bibliotheek Idea Bilthoven alsnog activiteiten plaats om bij 75 jaar vrijheid stil te staan.

Naar aanleiding van deze presentatie zijn er in De Vierklank twee artikelen van de hand van Henk van de Bunt verschenen, die wij hier graag met U delen:

 

De Vierklank 19-8-’20: In het spoor van de Poolse bevrijders

De Vierklank 26-8-’20: Het verhaal van de tienduizenden

Dit bericht is geplaatst in latest, UA, Uncategorized. Bookmark de permalink.