Burgemeester Sjoerd Potters bezoekt Mieścisko

Mooi resultaat van 40e Michaelsmarkt

Burgemeester Sjoerd Potters van De Bilt met gemeentesecretaris Alicja Kędracka van Mieścisko voor de marktkraam van Razem

Stichting Razem is al meer dan 20 jaar actief op de Michaelsjaarmarkt in Mieścisko met de erkoop van in Nederland ingezamelde spullen voor een goed doel in Mieścisko.  Deze jaarmarkt wordt ieder jaar in september gehouden en valt samen met het traditionele oogstdankfeest daar.

Voor burgemeester Sjoerd Potters en gemeentesecretaris Erik Wietses was dit de ideale gelegenheid voor een kennismaking met de partnergemeente en de Poolse cultuur en om getuige te zijn van een van de activiteiten van Stichting Razem.  De Poolse burgemeester, Andrzej Banaszyński, liet hen de gemeente zien en er werden gesprekken gevoerd over verdere samenwerking in de toekomst.

Samen met de gastgezinnen op de foto

Op 1 september, de dag waarop de Tweede Wereldoorlog uitbrak,  worden in Polen de slachtoffers herdacht. De Nederlandse delegatie nam deel aan de ceremonie en legde bij het herdenkings­monument twee kransen met de Nederlandse driekleur, een namens de gemeente en de andere namens Stichting Razem.

Aansluitend was er een orgelconcert in de parochiekerk te beluisteren. Het orgel, afkomstig uit de gesloten Willibrorduskerk in Hedel (NB),  is dit jaar in gebruik genomen. Het werd door bemiddeling van Stichting Razem geschonken aan de parochie van Mieścisko.

Na gastvrij onthaal in  de buurthuizen van de  woonkernen Pląskowo  en Jaroszewo Drugie  liet       het dorpshoofd van Podlesie Wysokie  trots zien hoe het buurthuis daar was opgeknapt met de opbrengst  van de markt in 2017.   

Tijdens een feestelijke avondmaaltijd waarbij alle Nederlanders en hun gastgezinnen aanwezig waren, werden een aantal mensen in het zonnetje gezet. Burgemeester Potters en Erik Wietses kregen voor de gemeentelijke samenwerking een onderscheiding van de gemeente Mieścisko en werden ere inwoner van Mieścisko.

 De verkoop van spullen tijdens de markt op zondag, maar eerder ook in Nederland, is zo voorspoedig verlopen dat een mooi bedrag kon worden geschonken voor het opknappen van de kinderspeelplaats in het gehucht Budziejewo.

Een bezoek aan Poznań, een rondleiding in het Nazi-concentratiekamp in Żabikowo en aan een museum, gewijd aan paus Johannes Paulus II  sloten het verblijf af.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.