900 jaar De Bilt – Muziek verbindt

A4_900jaar.inddP1040591

Muziek verbindt Mieścisko en De Bilt

De Poolse zustergemeente Mieścisko  werd door het  jeugdblaasorkest  Orkiestra Dęta Młodzieżowa  en het accordeonduo Bayan Brothers  vertegenwoordigd op het Muziekweekend van 21 en 22 juni in het kader van 900 jaar De Bilt. De muzikanten maakten deel uit van een grote groep  inwoners uit Mieścisko, die  gedurende vier dagen in onze gemeente te gast was. Burgemeester Andrzej Banaszyński en een  aantal raadsleden waren op uitnodiging van de gemeente De Bilt met de muzikanten meegereisd.

Jeugdorkest met majorette tijdens openbare presentatie op Biltsche Muziekschool

Jeugdorkest met majorette tijdens openbare presentatie op Biltsche Muziekschool

Het  jeugdorkest bestaat al  10 jaar en is samengesteld  uit leerlingen van lagere en middelbare scholen, in leeftijd variërend van  12 tot 18 jaar. Het repertoire bestaat uit lichte muziek, religieuze liederen en  oude strijdliederen.  Niet alleen uit instrumentalisten maar ook majorettes maken deel uit van het orkest, dat onder leiding staat van het echtpaar Małecki.  Regelmatig worden er uitvoeringen gegeven in de omgeving van Mieścisko en ook ver daar buiten. Eerder waren er al optredens in Duitsland, Frankrijk en in 2006 ook in de Vierstee in Maartensdijk.

Bayan Brothers

Bayan Brothers

De Bayan Brothers  komen voort uit  het jeugdorkest  en  zijn daar ook nog mee verbonden.  Hoewel hun naam dat doet vermoeden zijn het geen broeders.  Mateusz Doniec en Łukasz Mirek zijn studenten accordeon aan het conservatorium in Poznań en spelen al 5 jaar samen. Hun repertoire is veelzijdig, zowel klassiek, populair als dance.  In Polen hebben ze al verschillende prijzen gewonnen,  ze waren in de kwartfinale van “Poland got Talent” en hebben concerten gegeven in Frankrijk, Hongarije, Duitsland, Indonesië en Singapore.

 

P1040331P1040355

 

 

 

 

 

Op de Biltsche Muziekschool gaven stafdocent Martin de Boer, Anna Małecka en Jarek Małecki van het jeugdorkest op vrijdag samen een workshop voor het jeugdorkest en leerlingen van de muziekschool. Onder leiding van docent Hans Kämper musiceerden accordeonisten van de Biltsche Muziekschool samen met de Bayan Brothers.

De dag werd afgesloten met een openbare presentatie, waarbij de gezamenlijk zowel Poolse als Nederlandse stukken ten gehore werden gebracht. Een volle zaal luisterde enthousiast naar het resultaat. Een welverdiende ovatie. De muzikanten, die elkaar vandaag voor het eerst ontmoet hadden waren volledig op elkaar ingespeeld! Misschien de basis voor een verdere samenwerking! Muziek verbindt!

 

P1000308

 

 

 

 

 

Zaterdagochtend gaven de Poolse muzikanten acte de présence op de Kwinkelier in Bilthoven. Na de opening door Marius van den Bosch, de voorzitter van de Stichting 900 jaar De Bilt speelden eerst het jeugdorkest en daarna de accordeonisten. Ook hier een enthousiaste ontvangst en er werd zelfs bij gedanst!

P1040539
DSC_0703

 

 

 

 

‘s Middags gaven de Bayan Brothers opnieuw een concert, nu op het Maertensplein in Maartensdijk. Ook de burgemeesters uit Coesfeld, De Bilt en Mieścisko  kwamen hier een kijkje nemen. Er was veel publiek op de been, dat geestdriftig meeklapte op het ritme van de muziek.

P1000303

Tijdens  de optredens op het Maertensplein en de Kwinkelier deelden vrijwilligers van de Stichting   Razem  Poolse lekkernijen uit: speciale toffees, worst, kaas,  croissantjes en Pools brood met reuzel.

 

 

De Grande Finale ’s avonds op het grote concertpodium tegenover Jagdlust werd geopend door het Poolse accordeonistenduo. Ook hier weer, ondanks de dreigende regen, een actief en enthousiast publiek.

DSC_0867

DSC_0886

 

 

 

 

 

Als afsluiting van het bezoek aan onze gemeente luisterde het jeugdorkest op zondag nog een kerkdienst op in de RK kerk in Maartensdijk. Pastoor de Wit bedankt hier het orkest  en deed een engeltje cadeau aan het jongste orkestlid.

P1040667P1040690
P1040795Moe maar voldaan vertrok de Poolse delegatie om maandagochtend rond 7.15 naar Mieścisko, uitgezwaaid door de gastgezinnen en vrijwilligers van Stichting Razem.

 

Ongeveer 13 uur later waren ze weer veilig thuis.

P1040794

 

Meer foto’s zijn te vinden op de fotopagina

Dit bericht is geplaatst in latest. Bookmark de permalink.