Een verslag van het Muziekweekend in de Głos Wągrowiecki , van de hand van Jadwiga Mianowska
Muziek Verbindt
Waaraan denken we bij Europa? De Europese verbinding vergt het inzicht dat we een geschiedenis en een toekomst met elkaar delen. En dat is niet iets dat nationale regeringen kunnen opschrijven en dat er dan zomaar is. Verbinding vindt alleen plaats als het door mensen ervaren en gevoeld wordt. En dat kan nergens beter dan op het lokale niveau – sprak Arend Jan Gerritsen, de burgemeester van de Nederlandse gemeente De Bilt, en met deze woorden opende hij de feestelijkheden bij het 900-jarig bestaan van deze plaats.
Wie onderhoudt de samenwerking?
De bevestiging van deze woorden vormt de 23-jarige samenwerking tussen De Bilt met de gemeente Mieścisko, wier vertegenwoordigers voor de verjaardagsfeestelijkheden waren uitgenodigd. Burgemeester Andrzej Banaszyński onderstreepte in zijn toespraak dat juist deze rechtstreekse vriendschapsbanden en de onderlinge uitwisseling van ervaringen de aandrijfkracht zijn geworden voor de ontwikkeling van de gemeente en dat is het mooiste van deze wederzijdse samenwerking.
De Nederlanders hebben op hun verjaardagsfeest niet alleen gemeentebestuurders maar ook bewoners van Mieścisko, het jeugdblaasorkest en de muziekgroep Bayan Brothers uitgenodigd, want de slagzin voor de feestelijkheden was: Muziek verbindt.
Daarom waren er gedurende drie dagen heel wat concerten. Vrijdag 21 juni gaven de Bayan Brothers en het blaasorkest na een workshop van enkele uren samen met de leerlingen van de plaatselijke muziekschool ’s avonds een concert voor een grote groep bewoners van de gemeente, en er werd natuurlijk gebisseerd! Op zaterdag was er een concert op het plein in het centrum van Maartensdijk. Behalve het jeugdorkest en de Bayan Brothers traden ook het Duitse koor Crescendo en Nederlandse en Duitse dansgroepen op. De Grande Finale, het muziekfeest stond voor zaterdagavond op het programma.
Concert der concerten
Op het veld voor het gemeentehuis was een enorm podium opgericht, dat plaats bood aan tweehonderd muzikanten: de harmonie van De Bilt (KBH), het Orkest van de vrijwillige Brandweer (VBB), het zangkoor uit Maartensdijk (AZM) en het koor “Valsch en Gemeen”.
Het concert werd geopend door het accordeonduo Bayan Brothers. Al bij het tweede stuk was het publiek betoverd en toen het tweetal van het podium afdaalde en midden tussen het publiek speelde werden de harten van de Nederlanders zo verwarmd, dat ze maar bis bleven roepen.
Naar dit twee uur durende feest kwamen honderden inwoners kijken, en wat interessant is, ze kwamen niet met de auto maar op de fiets. Daarvoor was bij het gemeentehuis een speciale parkeerplaats ingericht. De organisatie van de avond was tot in de puntjes geregeld, er waren warme dranken, kraampjes met snacks, wijn en bier, er stonden manden met paraplu’s en vazen met bloemen.
Een enorme hoeveelheid werk was door de leden van de Stichting Razem gestoken in de ontvangst van de Poolse delegatie. Hanka Vossen, van Poolse afkomst, is overal: ze vertaalt, leidt ons rond, ontvangt ons thuis en houdt in de gaten of alles volgens het programma verloopt, – Als Poolse ben ik het meest ontroerd door de indrukken die de Nederlanders overhouden van hun verblijf in Mieścisko. Ik vind het fijn dat de meestal zo terughoudende Nederlanders door hun contact met de inwoners van Mieścisko opleven, ze dansen en ze zingen, ze voelen zich goed in Polen – vertelt ze ons over haar ervaringen als we ons even tijd vinden voor een kopje koffie.
Zondag was de laatste dag van het verblijf, even rijk aan indrukken als de voorgaande dagen. ’s Ochtends werd de mis in de plaatselijke katholieke kerk opgeluisterd door het blaasorkest uit Mieścisko. En na de mis … koffie en koek bij de pastoor. De rest van de dag werd bij de gastgezinnen doorgebracht. Dat was de tijd voor verhalen en herinneringen.
Ze hebben een stevige vriendschapsbrug gebouwd.
Schijnbaar ernstige, stijve Nederlanders worden tijdens een gesprek eerlijk, openhartig en zelfs sentimenteel, ze zijn fantastische waarnemers van het leven. – Dilia en Tineke kwamen bij de eerste vrije democratische gemeenteraadsverkiezingen naar Polen als vertegenwoordigers van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Ze kwamen in Mieścisko terecht. Na terugkeer stelden zij de Raad voor om een samenwerking aan te gaan en dat resulteerde in 1995 tot de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst.- merkt de voormalige burgemeester Pieter Diepenhorst op. Met een glimlach gaat hij verder: – Het allermooiste vind ik nog de emotionele band, met de privécontacten en vooral nog dat de Nederlanders het dagelijkse leven van de Polen kunnen leren kennen, hun werk, hun zorgen en hun blijdschap.
Ook ex-burgemeester Alexander Tchernoff, laureaat van de “Brug van de Vriendschap” van de Głos Wągrowiecki uit 2007 verheugt zich erover, dat niet alleen ambtenaren maar voor alles de burgers zich inzetten voor deze samenwerking – Polen zijn sympathiek, ze genieten mijn vertrouwen. Ik bewonder hun kracht en vastbeslotenheid in het streven naar verandering. Ze zijn in staat om sterke banden te creëren en Nederlanders zijn doorgaans individualisten. – geeft hij als antwoord op mijn vraag, waarom hij van Polen houdt.
En dat alles is begonnen met de indrukken, die Tineke Cramer, creatieve geest en mecenas van de samenwerking, opdeed bij haar eerste bezoek aan Mieścisko in 1990. Polen fascineert haar met zijn landschap, hartelijkheid en gastvrijheid. Al meer dan twintig jaar draagt ze het idee van de samenwerking uit en organiseert ze hulp. Voor die verbindende werkzaamheden heeft de Głos Wągrowiecki haar in 1999 vereerd met de prijs “Brug van de Vriendschap”. Op de dag van ons vertrek neemt ze geen afscheid naar zegt: – Tot ziens op de Michaelsmarkt!
Jadwiga Mianowska
Głos Wągrowiecki
Woensdag 3 juli 2013