Dorpshoofden uit Mieścisko bezoeken De Bilt

In het kader van de jaarlijkse uitwisseling waren dorpshoofden uit Mieścisko in de eerste week van april  te gast in De Bilt.

Elk van de 22 bestuurlijke kernen van Mieścisko wordt bestuurd door een gekozen dorpshoofd (in het Pools sołtys, uitgesproken als “sowtis”). Zo’n  kern beslaat gewoonlijk een dorp of enkele gehuchten.  Het dorpshoofd wordt bijgestaan door een dorpsraad en heeft als taak de contacten te onderhouden met de gemeenteraad en de plannen van de raad uit te voeren.

Dorpshoofden op Jagtlust

Dinsdag 31 maart  werden de bezoekers door burgemeester Gerritsen  op het gemeentehuis welkom geheten met koffie en gebak. Na een presentatie  over  het Gebiedsgericht Werken in De Bilt door wijkcontactambtenaar Miranda de Freitas volgde een levendige gedachtewisseling over verschillen en overeenkomsten in beide gemeenten.

Uiteraard was er ook tijd ingeruimd om meer over de gemeente te weten te komen.  Zo was er een rondleiding  in het Cultureel en Educatief Centrum “Het Lichtruim”  en een bezichtiging van het Walter Maas Huis.

Dorpshoofden in Groene Daan

Woensdag begon met een ontmoeting met  vertegenwoordigers van wijk- en dorpsraden in dorpshuis De Groene Daan in Groenekan.  Thijs van der Wel,  Hanneke Brosi  en Marius van den Bosch vertelden over  de werkwijze en ervaringen in resp. Hollandsche Rading , De Leijen en Groenekan.

Er was een levendige discussie met de Biltse collega’s. Daarbij kwamen overeenkomsten en verschillen naar voren.  De zorg voor de leefbaarheid van de  kern en het betrekken van de bewoners daarbij  is  in beide gemeenten hetzelfde. Organisatorisch zijn er grotere verschillen.  De 6.000 inwoners van het voornamelijk agrarische Mieścisko  telt 22 kernen op een oppervlakte 135 km2.  In De Bilt  wonen 7 maal zoveel mensen op de helft van die oppervlakte!

Dorpshoofden in Noorderpolder

’s Middags   gaf Henk van den Broek  in  het dorpshuis van Westbroek een uitkeg over de vorig jaar afgeronde  herinrichting van het Noorderpark  en nam daarna de gasten mee  naar de polder. De dag werd afgesloten met een bezoek aan de Westbroeker Molen.

Dorpshoofden in Amsterdam

Donderdag stond een stadswandeling door Amsterdam op het programma met een bezoek aan “Ons’ Lieve Heer op Solder” en het woonbootmuseum.

Het bezoek van de dorpshoofden viel dit jaar samen met het jaarlijkse bezoek van leerlingen uit Mieścisko aan het Groenhorstcollege uit Maartensdijk.  Vrijdagochtendvroeg vertrok hun bus  weer terug naar Polen.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.