Bezoek Mieścisko en Michaelsmarkt september 2015

Het eerste weekend van september is voor Mieścisko een feestelijk weekend.
DSC02172-bibliotheekVrijdag hebben we vier dorpshuizen en de bibliotheek bezocht.

We zijn bij allemaal heel gastvrij ontvangen en rondgeleid. Ook hier is weer duidelijk geworden dat onze inzet heel zinvol is. We zagen zowel al mooi opgeknapte dorpshuizen als die waar nog wel wat verbeterd kan worden.

 

Mieścisko kent 22 dorpskernen en 7 buurten. Iedere kern kiest een vanuit de inwoners een dorpshoofd. In het dorpshuis, soms gewoon huiskamer, worden voor de inwoners clubs of bijeenkomsten georganiseerd of kinderen opgevangen.

[singlepic id=679 w=400 h= float=none]

Zaterdag stond een bezoek aan Poznan op het programma met het nieuwe museum The Gate of Poznan, een zeer modern architectonisch gebouw dat op zich al een bezoek waard is. Het museum vertelt met de meest moderne technieken over de geschiedenis van het oudste gedeelte van de stad Poznań, het eiland Ostrow Tumski, dat reeds vanaf de 8e eeuw bewoond is. Hier is ook de kathedraal met het graf van de eerste Poolse Koning, Bolesław I de Koene.

Zondag wordt een groot terrein net buiten Mieścisko ingericht voor een gezellige markt en een feestelijke middag en avond voor de hele bevolking. Er zijn veel kramen met streekproducten, volkskunst, versnaperingen, kleding en speelgoed. Een van de kramen is bestemd de Nederlandse delegatie, maar ook de Duitse jumelagepartner heeft er een kraam.

Wij verkopen daar de tweedehands goederen die in de loop van het jaar in Nederland zijn verzameld. Het is ook dit jaar weer gezellig druk geweest en het grootste deel van de bonte verzameling kleding en huisraad is verkocht. Vanaf 11.30 uur begon het te regenen en wat een groot feest moest worden viel dit keer jammerlijk in het water. Zelfs het afsluitende vuurwerk is afgelast.
De opbrengst van de markt viel uiteindelijk nog best mee en we konden de gemeente Mieścisko toch een mooi bedrag aanbieden voor het opknappen van een of meer dorpshuizen.

[singlepic id=696 w=400 h= float=none]

Maandag hebben we een bezoek gebracht aan een stad ten noord-oosten van Mieścisko, Bydgoszcz genaamd.

[singlepic id=697 w=400 h= float=none]

Dinsdag was het weer tijd om afscheid te nemen van onze Poolse vrienden. Ons gezelschap was te gast bij 11 gastgezinnen waar we menig gezellig uurtje hebben doorgebracht.
Met een voldaan gevoel en een beetje weemoed gingen we weer huiswaarts.

(Joke)

Voor meer foto’s kijk hier

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.