Het eerste contact

Hoe kwam het eerste contact met Mieścisko tot stand?

Na de val van de muur zijn in 1990 in Polen de eerste vrije gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Via de Vereniging Nederlands Gemeenten (VNG) nodigde Polen leden van Nederlandse gemeenteraden uit om dit heugelijke feit mee te maken. Tineke Cramer  en Odilia van der Bunt  waren toen raadsleden in de gemeente Maartensdijk.  Uit betrokken-heid bij democratische ontwikkelingen en uit nieuwsgierigheid naar dit voor hen nogal onbekende land. Helaas moest Dilia  afhaken wegens ziekte. Hieronder treft U een kort verslagje van Tineke Cramer over dat eerste contact.

Mijn belevenissen, een persoonlijke impressie.

vlnr Tineke Cramer - de Groot, Burgemeester Banaszyński en Dilia v/d Bunt (1991)
vlnr Tineke Cramer – de Groot, Burgemeester Banaszyński en Dilia v/d Bunt (1991)

De groep Nederlandse raadsleden werden in het provinciehuis van Poznań ontvangen en voorgesteld aan de mensen bij wie ze zouden verblijven. Voor mij was dat Burgemeester Andrzej Banaszyński,
leraar Duits Janusz Gorski en de champignonkweker Zbigniew Dworek. Mijn gastverblijf was het gezin van de leraar Duits.

 

Het dorp waar ik de verkiezingen mee mocht maken was Mieścisko, een dorp met 24 kleine kernen. Alhoewel de gemeente Maartensdijk ook een plattelandsgemeente is met ook verschillende kernen, was mijn eerste indruk van Mieścisko een déja vu. Het deed mij denken aan het platteland van Nederland in vroegere tijden.

Vanaf het begin klikte het enorm tussen mij en het gastgezin en hun familie. Nooit zal ik vergeten de ongelooflijke gastvrijheid en de blijheid dat er eindelijk vrijheid was, maar ik realiseerde mij ook dat Polen nog een lange weg te gaan had. Polen op weg naar democratie.

De burgemeester van Mieścisko, Banaszyński wilde dolgraag contact met een dorp in Nederland en vroeg mij of ik deze boodschap over wilde brengen aan de gemeente Maartensdijk. Nog een wens van hem: De kinderen die moesten vooral over en weer contact met elkaar krijgen.
Doordat mijn indrukken van deze reis onvergetelijk en heel positief waren was het vervullen van deze wensen wat mij betreft het proberen waard.